“Подумай про інших, здай кров, поділись життям”

Щороку 14 червня країни всього світу відзначають Всесвітній день донора крові (ВДДК). Ця подія є приводом для залучення уваги громадськості до питання про потреби людства в безпечній крові та продуктах крові і висловлення подяки донорам крові за те, що вони, здаючи кров, допомагають рятувати життя людей.

Донорська кров – це цінний ресурс як при плановому лікуванні, так і при наданні невідкладної допомоги. Завдяки їй пацієнти з небезпечними для життя патологіями можуть жити довше і мати більш високу якість життя. Донорська кров також може бути необхідна при складних медичних і хірургічних процедурах. Переливання крові має життєво важливе значення при лікуванні поранених в умовах надзвичайних ситуацій будь-якого типу (природні катастрофи, аварії, збройні конфлікти і т.д.) і грає найважливішу роль при наданні акушерської та перинатальної допомоги.

Служба крові, що забезпечує доступ пацієнтів до безпечної донорської крові та продуктів крові в достатньому обсязі, є однією з основних складових ефективної системи охорони здоров’я. Забезпечення достатніх запасів безпечної донорської крові вимагає створення координованої на національному рівні служби переливання крові, що діє на основі добровільного і безоплатного донорства. Однак у багатьох країнах служби крові стикаються з труднощами в забезпеченні достатніх запасів, якості і безпеки донорської крові, зокрема і Україна також.

Читай також

Архів